Öntsünk tiszta vizet a pohárba

2024. szeptember 17.

Olvasd végig, hogy értsd, miről is van szó, és hogy a jövőben ne legyen ebből félreértés!

A novella blog azért jött létre, hogy segítséget nyújtsunk az íróknak, hogy még több és értékesebb megjelenést érjenek el. Ez a része megvalósulni látszik, hiszen eddig majdnem minden feltöltött novella meg is jelent, kivéve néhányat, ami csapnivalóan rossz.

Van a novella oldalnak egy mögöttes tartalma is. Mindössze ketten dolgozunk rajta, ám most úgy néz ki, hogy a saját oldalunk rabszolgái lettünk. Nem panaszként mondom, de ez a helyzet.

Itt felsorolom, hogy miként is kellene jól működni:

  • A hozzánk beérkező novellákat javítjuk, hogy abban ne legyen olyan hiba, ami az olvasót megzavarja az olvasási élményben. Persze vannak kivételek is.
  • A beküldött novellák zöme jól van megírva, ám vannak olyanok is, aminek köze sincs az irodalmi formához. Miről beszélek?  Sokan úgy írják meg a novellát, hogy abban mérhetetlenül sok a szerkezeti és struktúrális hiba. Nem feladatunk, és nem is akarunk ebbe belemenni, hogy ezeket javítsuk, ez az író dolga. Mától kezdve, az ilyen írásokat automatikusan töröljük. (idézőjelbe tett párbeszéd; felsorolással formázott párbeszéd; bekezdések nélküli, egybefüggő szöveg, párbeszéddel együtt. stb.)
  • A beküldés során van egy kérdés, miszerint a novella megjelent-e már, és a szövege javított-e.Kérdés
    Ennek a kérdésnek nem az az oka, hogy sok betű volt a billentyűben és nem tudtuk hova tenni, hanem mert fontos infó. Ha a novella megjelent már nyomtatásban, akkor feltehetően javítva is van, így azzal már nincs dolgunk, mehet ki. De… Mi van akkor, ha megjelent nyomtatásban, és még sincs javítva? Vagy van javítva, de mi a nyers változatot kapjuk meg? Hát nem, mától ezek is a kukában landolnak. Ha mi megtisztelünk téged azzal, hogy lehetőséget adunk a megjelenésre, akkor te is tisztelj meg minket azzal, hogy korrekt információt adsz.
  • Amit tudnod kell. A beküldött novellákat mi annyiban javítjuk – ha szükséges meg is változtatjuk -, hogy megfeleljen a nyelvi elvárásoknak . (helyesírási hibák, elütések, szóismétlés, írásjelek, stb.)
  • Ezen felül, minden megjelent novella bekerül a google indexébe, így az a keresések alkalmával minden esetben megjelenik a releváns találatok között. Ahhoz, hogy ez ténylegesen megvalósuljon, a kért adatok megadása alapfeltétel, amivel minden novella úgy lesz készen, hogy a google-nak megfeleljen. A zöld pötty azt jelzi, hogy a novella megfelel a google elvárásainak.
    google
    Még egy kis infó az íróknak. A fenti képen láthatod azt is, hogy az adott novellát a megjelenése óta hányan olvasták el. Ez az adat, valamivel több, mint egy hónap, az olvasás meg ezer fölött van. Ezt az eredményt máshol nem fogod elérni, mert mások nem csinálják meg azt, amit mi megteszünk azért, hogy jó eredményt érjen el az írásod!
  • A bejelentkezés: Amikor új novellát küldesz el nekünk, a feltöltés előtt kérlek jelentkezz be a profilodba, mert így a feltöltés már a te neved alatt fog megjelenni!

Nézzük meg hogyan lehet úgy csinálni, hogy mindkét fél a legjobbat hozza ki a novelládból:

  • Van egy olyan oldalunk, aminek a neve, címe: vélemények. Itt elmondhatod, leírhatod, hogy mit gondolsz a Novella Blog oldalról, miért jó neked, ha nálunk osztod meg a novelládat, miért jó az olvasóidnak, és úgy általában írj valami pozitív értékelést, ami segít másoknak is, hogy eldönthessék, jó helyen járnak. Negatív értékelést nem kérünk, hisz aki nem elégedett velünk, az úgysem jön ide. Csak pozitívan!
  • A profilodról néhány gondolat: A saját profilodban van néhány rovat, ami adatokra vár, a te saját adataidra. Ez nem nekünk kell, hanem neked, ugyanis, ezt is indexeli a google, és amit ott megadsz magadról infókat, az meg is jelenik a keresések alkalmával. Milyen adatok? Ha megnézed, megérted. Az egyik legfontosabb, a bemutatkozás, amit íróként kell értened, nem kell, sőt nem kívánatos, ha önéletrajzot írsz magadról. Csak íróként mutatkozz be.
    A megjelenéseid: könyvek, antológiák, a kiadó, az évszám, a cím, amit be is linkelhetsz, így az érdeklődők egyből a vásárlás oldalra érkeznek, ha rákattintanak.
    Közösségi oldalakat is megadhatsz, ahol a rajongók megtalálnak. Szóval ez tényleg neked fontos, ha élsz a lehetőséggel, az jó, de nem kötelező.
  • Az írói profil központi eleme, a profilkép, ami megmutat téged. Pont. Ennyi. Nem tudjuk komolyan venni azokat a tagokat, akik nem tesznek fel képet, vagy csak olyan képet, ami egészen mást ábrázol. Nincs mit szégyellni azon, hogy neked is van arcod.

Ha további kérdésed van, az elérhetőség oldalon felteheted.

Van regény kéziratod? Esetleg egy kötetnyi novellád? A Platinum Kiadó segít neked kiadni, és értékesíteni.